perjantaina, joulukuuta 2

✨ 2. luukku: Joulun tunnelma

Myönnän, vähän outo aihe, mutta minulla se tunnelma on yksi joulun tärkeimmistä asioista. Edellisessä luukussa taisin jo mainitakin tästä.

Joulussa on sellainen tunnelma, fiilis jota ei muissa juhlissa ole. Meillä kotona ainakin kaikki ovat iloisia ja virkeitä. Tuntuu, että joulu tekee sen. 

Meillä ainakin leivotaan maukkaita pipareita, perinteistä riisipuuroa, joulutorttuja ja kaikkia muita joulun herkkuruokia. Itse olen osallistunut melkein joka vuosi piparien tekoon. Meillä ne on aina tehty valmistaikinasta. Tänä vuonna aion kokeilla tehdä taikinankin itse. Katsotaan mitä siitäkin tulee. Viime vuonna tein myös joulupuuroa. Osa tunnelmasta tosiaan muodostaa ruoista ja herkuista. Jouluna tuleekin herkuteltua hieman liikaa...

Osa tunnelmaa on tietenkin joulukoristelu. Meidän perheessä tärkeä elementti on tietenkin joulukuusi. Yleensä koko perhe osallistuu sen koristeluun. Eniten ehkä minä ja pikkusiskoni. Kuusesta tulee, no omannäköisemme. Pidän siitä, kun kuusi on täynnä koristeita. 

Yleensä meillä on ollut aito, metsästä kaadettu kuusi. Olemme ssaaneet sen isovanhempiemme luota. Viime vuonna ostimme kuitenkin tekokuusen, koska aiemmin siitä tuli jotain allergiaoireita isälleni ja pikkusiskolleni. Tekokuusi on kyllä käytännöllisempi ja samaa kuusta voi käyttää monena vuonna. Voin laittaa kuusestamme kuvan kunhan se on haettu varastosta ja tietysti myös koristeltu.

Tietysti meillä koristellaan myös muutakin, kuin kuusi. Meillä on todella paljon joulukoristeita. Iso osa niistä on minun ja pikkusiskoni tekeleitä vuosien varrelta. Toki myös kaupasta ostettuja löytyy. Joulukoristeita sitten joulun tienoilla asettelemme ympäri kotiamme tuomaan joulutunnelmaa.

Mielestäni myös  pimeä ulkoilma ja valoisa koti ovat ihana asia joulussa. Tarkoitan sitä, kuinka ulkona on synkkää ja pimeää ja kotona kotoisaa ja valot loistavat. Se luo kivan kontrastin. Sisällä tuntuu turvalliselta ja lämpimältä. Olen aina tykännyt tästä. 

Tunnelman luomiseksi voi sytyttää kynttilöitä tai jos ei halua käyttää tulta niin kynttelikön. Meillä ainakin on kynttelikkö, johon ei siis tarvitse tulta. Sitä voi pitää päällä vaikka koko päivän.

Myös lumi tuo ihanan valkoisen vivahteen jouluun. Minulle lumi ei kuitenkaan tee joulua. En ollut edes kovin harmissani, kun yhtenä menneenä jouluna ei saatukaan valkoista joulua. Kyllä joulua voi hyvin juhlia ilman luntakin ja lumettomuudesta kannattaa nauttia. Voi vaikka käydä joululenkillä, ei ole lumi tiellä.

Älkää käsittäkö väärin, rakastan kyllä lunta. Sitä on kuitenkin koko pitkä talvi aikaa saada. En tarvitse sitä juuri jouluksi.

Osan tunnelmasta luovat tietenkin ympärillä olevat ihmiset. Vietän joulun poikkeuksetta perheeni kanssa. Eli äitini, isäni ja pikkusiskona. Joskus myös toinen mummoni on mukana jouluaattona. Jouluna paineet ovat poissa ja ihmiset rentoutuneita ja niin sanotusti vapaalla. Joulua olemme viime vuodet viettäneet kotona. Olisi kyllä joskus kiva lähteä jouluksi ulkomaille ja viettää eri tunnelmainen joulu.

Tunnelma siis muodostuu pienistä asioista ja oletuksista. Se vain on asia, jota on todella vaikea muuttaa. Ehkä muuttamalla ajatusmalleja. En tosin haluakaan muuttaa sitä. Rakastan joulun tunnelmaa!

Tunnelmallista perjantai-iltaa!

Rakkaudella: Siivekäs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti